Yunan Baharı Sona Geliyor-2

  • GİRİŞ11.02.2015 07:39
  • GÜNCELLEME12.02.2015 08:15

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras seçimlerden sonra yeni SYRIZA-ANEL koalisyonunu büyük bir hevesle ve de halkın büyük beklentileri ile kurdu ama Yunanistan Dışişleri bakanlığı ile Yunanistan Gizli Servisi EYP’de (Ethniki Ypiresia Pliroforion) köklü bir değişiklik yok. Çipras yeni yapılanma uyarınca EYP'yi doğrudan Başbakanlığa bağladı, başına eski gazeteci Yannis Rubatis'i getirdi ama her ikisinde de hamam da aynı kaldı, tellak da, tas da…

PASOK iktidarda olmamasına rağmen bu iki kuruluşta ciddi ciddi söz sahibi. Bu nedenle de Çipras hükümetinin Yunanistan’ın dış politikasında bir değişiklik yapacağını beklemek büyük bir yanılgı olacak. Zaten Çipras’ın geçen hafta Kıbrıs Rum tarafına yaptığı ziyarette Yunanistan’ın dış politikasında herhangi bir değişikliğin olmadığı ayan beyan ortaya çıkmıştı. Tek değişiklik Çipras’ın Kıbrıs Türk halkı içindeki Rum sempatizanı birey ve Sivil Toplum Örgütü mensuplarını kabul edip görüşmesi oldu. Daha evvel ne Karamanlis ne de Papandreu Kıbrıs Türk halkından herhangi bir kişi veya kuruluş temsilcisini resmen  kabul etmemiş ve görüşme yapmamıştı.

Dışişlerine ilaveten Yunanistan Gizli Servisi EYP ve onun içindeki “Derin Devlet” de yerli yerinde kaldı. Bu sonucun verdiği mesaj açık. Yunanistan’ın Dışişleri ile İçişleri nasıl geldiyse öyle gidecek.

Yük şimdi Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in sırtında, hem de deve yüküyle. Bir müddet sonra altında ezilip bittaga (yamyassı) olmazsa, başka bir dünyada ve başka bir boyutta yaşıyor demektir.

***

Bugün Yunan Baharındaki sonun başlangıcının ilk günü.

Avrupa Merkez Bankası’nın, Yunanistan’daki yeni hükümetin AB’nin yardım programına karşı çıkması sonrasında oluşan belirsizlik nedeniyle aldığı karara göre, Yunanistan’da faaliyet gösteren bankaların finanse edilmesini kendi sırtından atarak, Yunanistan Merkez Bankasına yüklemesinin de ilk günü aynı zamanda. Bundan sonra Yunan bankalarına günlük gerekli olan nakit para Yunanistan Merkez Bankası’ndan gönderilecek. Tabii olduğu kadar. Yunanistan Merkez Bankasındaki rezerv ise sadece 15 günlük.

AB Avro bölgesi Maliye Bakanları Yunanistan’a finansal destek konusunda ne yapılabilir gündemi ile bugün olağan dışı bir toplantı yapacak. Yunanistan’ın bu özel toplantı amaçlı 4 gün evvelden borçların yeniden yapılandırılması için gerekli olan plan, proje ve program önerisini yapması gerekiyor ancak ortada daha böyle bir öneri yok. Bırakın öneriyi çalışma bile yok. Açıkçası Çipras hükümeti ve özellikle de Maliye Bakanı Varufakis, iki cami arasında kalan beynamaz gibi…

Yarın ise Avrupa Birliği üye devletler başkanlarının olağan toplantısı yapılacak. Bugün yapılacak olan AB Avro bölgesi Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan’a finansal desteğin nasıl verileceği veya da verilmeyeceği kararı, yarınki toplantıda gündemi oluşturacak. Tabii Çipras hükümeti bir evvelki Yunan hükümetlerinin AB’nin mali yardımı karşılığında koyduğu şartlara ve programa uygun ekonomik reform ve tedbir planını bu süre içinde hazırlayıp sunabilirse. Sunamazsa ve Çipras hükümeti AB ile anlaşma sağlayamazsa, Yunanistan Merkez Bankası’nın nakit para bulmak için ödeyeceği faiz en iyimser bir tahminle üç katına fırlayacak, elindeki nakit ve emekli fonlarında yıllarca birikmiş olan paralar da Mart sonunda suyunu çekecek.

Makiye Bakanı Varufakis, hızla gelmekte olan felaketin farkında olduğundan var gücü ile AB’den yaz başına kadar hazırlanıp plan sunabilmek için mehil isteme peşinde. Yeni ve uzun vadeli ama koşulları AB’nin daha evvel koyduğu şartlarla aynı olan bir anlaşmayı AB’ye kabul ettirebilirlerse, Yunan halkına miting meydanlarında verdikleri sözleri ancak unutturabileceklerini varsayıyorlar.  

Dünyadaki ekonomik gidişin, özellikle de Avrupa Birliği’ndeki tüm ekonomik sıkıntılara rağmen Türkiye’nin 2015 büyüme tahminlerinin yüzde 3,5 olduğunu hatırlamanın, kıyaslama yapmak açısından çok faydalı olacağı inancındayım. Çalışanın kazandığı dünyada- eninde sonunda- tembel batıyor, çalışkan çıkıyor…

Ata ATUN - Haber7

ata.atun@atun.com

twitter.com/ataatun

Yorumlar1

  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    bence analize ve dikkate mazhar olan iki ülke var biri polonya diğeri de güney kore her ikiside bizim pazarlarımızda malları boy ölçüşüyor ne yazıkki bizi de yeniyor Hala çinden ithalata sıcak baksınlar bizim tembel sanayicimizde iyi ithalat ile montaja devam etsin bu şekilde pazarları ele geçireceklerini düşünsünler:)) gerçek tam tersi..
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat