Bu yapılan, kadınlara haksızlık mı, yoksa bir hak mı?

  • GİRİŞ02.09.2013 08:48
  • GÜNCELLEME02.09.2013 08:48

Bunların en sonuncusu, çalışan kadınlara hamileliğinin ilk aylarından itibaren yapılacak pozitif ayrımcılıkla ilgilidir. Yeni düzenleme, hamileliğini belgeleyen çalışan kadınlara her gün yarım saat daha az mesai, çalıştığı yerde daha kolay iş, akşam ve gece mesaisine kalmama gibi kolaylıklar ve haklar öngörüyor.

Çalışma hayatını yakından ilgilendiren ve etkileyen bu yeni çalışmada, olayı sadece kadın açısından değerlendiren ve bununla da yetinmeyip her konuda pozitif ayrımcılık isteyen feminist sivil toplumun etkisi var mı? Bilemiyorum. Yoksa üyesi olmayı hedeflediğimiz Avrupa Birliği'ne bu doğrultuda politikalar geliştirmeyi taahhüt etiğimiz için mi uygulamaya konuluyor, belli değil.

Bu ihtimali daha güçlü görmekle beraber,  biz yine de su- i zan etmeyerek bunun kadınların yararına olduğuna inanıldığı için yapıldığını kabul edelim. Kadınların çalışma hayatına katılmasının ülke ekonomisine katkısı elbette tartışılmaz, ancak daha çok kadını çalışmaya teşvik ederken ve aynı zamanda da nüfus artışını sağlamaya yönelik düzenleme yaparken, işverenin beklentileri ve reel gerçekleri de göz önüne alınmaz ise, uygulamalar amacının tersine de sonuçlanabilir.

Nitekim kadınları iş yaşamına teşvik etmek için yapıldığı anlaşılan bu düzenlemeler,  Avrupa'daki örneklerine bakıldığında görünüşte kadının lehine gibi gözükse de,  sonuç itibariyle kadının iş hayatından dışlanmasına da neden olabilmektedir.

Konuya yalnızca Devletin resmi kurumlarında çalışanlar açısından bakmak yeterli değil, özel sektörün varlığı da unutulmamalıdır.  Özel sektör,  istihdam politikasında önceliğini çalışanın kuruma sunabileceği katkıya göre belirler.  Bu durumda “çocuk izni”, “süt izni”, “hamilelik izni” gibi izinlerle işleri aksayacak, kesintiye uğrayacak olan bir işveren, işsizliğin böylesine fazla olduğu bir ülkede erkek bir çalışan dururken neden bir kadın çalışanı tercih etsin?

Tercih edilmiyor, çünkü Türkiye'de bugün itibariyle kadın istihdamı hala %26 oranındadır. Bunun da %41,7'si tarım sektöründe çalışanlardan oluşuyor. Demek ki,  hizmet sektöründe kadın çalışan fazla tercih edilmiyor. Nitekim hemşirelik, bankacılık, hosteslik ve sekreterlik gibi, özellikle kadınların tercih edildiği meslek grupların da bile, yukarıda saydığım nedenlerden dolayı,  yavaş yavaş erkek işgücü tercih edilmeye başlanıldı.

Burada sorunun temelinde, işverenin cinsiyet ayrımı yapması değil, kadınlara tanına sosyal hakların erkek çalışanlardan fazla olmasıdır. Bakınız, özellikle büyük kentlerde kayıtdışı istihdamda kadınların tercih edilmesi bunu fazlasıyla kanıtlıyor. Çünkü kadın istihdamının yüzde ellisine yakını, maalesef kayıtdışı işlerde, yani kadın-erkek çalışan arasında pozitif ayrımcılığın olmadığı işlerde çalışıyor.

Görüldüğü gibi, kadın ve erkeğin eşit koşullarda çalıştığı ortamlarda işveren rahatlıkla kadını da tercih edebiliyor. Ancak bu durum da kadınları maalesef kayıtdışı işlerde çalışmaya itiyor.

Kızların okullu olmasında kat edilen bunca mesafeye; üniversiteyi kazanan adayların %50'sinin kız öğrenci olmasına ve daha da önemlisi kadınların ev dışında çalışmasına karşı var olan bakış açısının hızla olumsuzdan olumluya doğru kaymasına rağmen, hizmet sektöründe kadın istihdam oranının artmaması, hatta azalma eğilimine girmesini başka nasıl izah edebiliriz?

Bir zamanlar işgücü piyasasının erkek lehine olan cinsiyetçi yapısından şikâyetçi olan gruplar, şimdi var olan yasal düzenlemelerin neden uygulanamadığından ve bunca düzenlemelere rağmen neden daha fazla kadının çalışma hayatında yer almadığından yakınmaktadırlar.

Kadın işgücü arzını kısıtlayan etken, geçmişte ataerkil düşünce yapısı iken, bugün için bu arzı engelleyen etken acaba feminist düşünce yapısı mıdır?

Bu yapılan, kadınlara  haksızlık mı, yoksa verilen bir hak mı? Unutmayalım ki, “derman haddi aşarsa dert getirir”.

sabri.eyigun@hotmail.com

Twitter: @sabrieyigun

Yorumlar6

  • badem ismet 11 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki.... Hükümet kadınları eve döndürmek için çok akıllıca bir yol bulmuş, tebrik ederim. Aslında köye dönüş gibi eve dönüş teşvikleri filan da verseler fena olmaz.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • melahat acar 11 yıl önce Şikayet Et
    osman kartal. okuma probleminmi var yoksa anlama problemin mi bilmiyorum.Her şeyden önce yazar çalışan kadınların eve dönmesinden endişeli ve bu konuda hükümeti suçluyor.Feministlerde yazar gibi düşünüyor.Ben ise kadınların çalışmasından şikayetçiyim eğer çalışıyorlarsada annelik gibi kutsal bir görevi yerine getirirken herhangi bir engelle karşılaşmamaları gerektiğine inanıyorum.Hükümetimizi bu konuda attığı adımlardan dolayı kutluyorum.Hükümeti eleştiren kesimler ise aile ve evlilik düşmanı feministler ve kadın parası yemeye alişmiş ASALAK erkeklerdir.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • osman kartal 11 yıl önce Şikayet Et
    melahat hn. yazar da tam sizin dediginizi diyor, kadinin gorevi annelik evde oturup cocuk bakmak. Feministler sayesinde bu ortama dogru gidiyoruz zaten, kadin istihdami tercih edilmiyor, edilmeyince ne olacak evde oturup cocuk bakacaksiniz. daha durun bosanmanin tum kulfetini erkeklere atarak kocasiz da kalacaksiniz, gunumuzde bosanan erkegin hele de ucretliyse tekrar yuva kurmasi hayal. siz devam edin feminist ablalarinizi dinlemeye, belki onlar size koca da bulur is de verir.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ömer YILDIZHAN 11 yıl önce Şikayet Et
    Doğru Tespitler. Devlet kurumlarında bayanlara tanınan haklardan dolayı işyerinde sıkntılar yaşanmaktadır. Doğum iznine ayrılan, süt iznini kullanan bayanın işini kim yapmaktadır. kurum idarecileri olarak bayana hak verdiğimiz halde iş verimi ve iş gücü kaybından dolayı zorluklar yaşamaktayız. Özel sektör ise buna sıcak bakmaz, hak açısından değil emek kaybı olarak görür. Çok yerinde bir yazı olmuş. Hocamızı tebrik ediyorum.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • melahat acar 11 yıl önce Şikayet Et
    yanlışlarla dolu bir yazı!. her şeyden önce feministlerin genelinin bu konuda sizin gibi düşündüğünü ifade edeyim.Yanlızca onlar kadınlara bu haklar sizin gibi verilmesin demek yerine eğer verilecekse erkeklerede verilsin diyorlar.Yani feministlerde bu tip hakların eğer sadece kadınlara verilirse kadınların esas görevi sorumluluğu olan aile kurumuna döneceğinden endişeli.Eğer kadın ev hanımlığı ve annelik yerine dışarıda evini geçindirmek için para kazanmaya çalışırsa toplumda ne doğru düzgün aile kalır nede bir düzen olur.Batı ülkeleri bunun en güzel örneğidir.Hükümetimiz ise bunun farkındadır.Özellikle kadının en önemli ve kutsal görevi olan annelik görevinin yerine getirmesi için önlemler almaktadır.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat