Sessiz Bir Devrim "Ford Kuga PowerShift"
- GİRİŞ18.09.2011 09:20
- GÜNCELLEME18.09.2011 09:20
Yeni şanzımanı değerlendirmeden önce Kuga’nın öne çıkan bazı özelliklerini hatırlamakta fayda var.
Ford’un SUV segmentindeki tek temsilcisi olan araç daha önce, 6 ileri manuel vitesli olarak tek donanım seviyesiyle çıkmıştı karşımıza. Bugünse motor ve şanzıman özellikleri aynı olmak üzere Titanium / Selective olarak iki farklı seviyede sunuluyor.
Bünyesinde bulunan 2,0 Litre hacimli Duratorq TDCI motor maksimum 3750 devirde 140 PS güç üretirken, otomobilin 0-100 km hızlanması ise 10,7 sn olarak gerçekleşiyor. Sürücü dahil ağırlığı 1672 kg olan aracın maksimum hızıysa 183 km/s.
Kuga’ya dışarıdan bakıldığında panoramik komple cam tavan, çift kapaklı bagaj, karartmalı arka camlar dikkat çekiyor. Kanımca Kuga, tüm dış unsurlarıyla sınıfının en şık otomobili tanımlamasını da hak ediyor.
Aracın genel karakterini ortaya koyan üç şeye değineceğim;
“FordPower” Anahtarsız Çalıştırma Sistemi
Son yıllarda giderek yaygınlaşan anahtarsız çalıştırma sistemine Ford bu adı veriyor. Sistem önce, kapıları kilitleyip açmaya yarayan küçük kitin içerisindeki güvenlik sinyallerini algılıyor. Ardından frene ve marş düğmesine aynı anda hafifçe dokunduğunuzda motor çalışıyor.
Buna ek olarak aracınızda, yaklaştığınızda kapıları açan ve uzaklaştığınızda da otomatik olarak kilitleyen bir algılayıcı olmuş olsaydı, bu kiti cebinizden ya da çantanızdan sürekli çıkartmak zorunda kalmayacaktınız. Kuga’da ne yazık ki bu yok.
Akıllı 4X4 Çekiş Sistemi
Bu teknoloji farklı yol ve sürüş koşulları için geliştirilmiş. Her tekerleğin ihtiyaç duyduğu gücü otomatik olarak saptayan sistem böylece aracın yola tutunma kabiliyetini artırıyor. Aynı zamanda aracın arazideki performansına da katkı sunuyor.
Bu özelliğin sağladığı en büyük fayda ise sürekli dört çekerin getireceği bazı dezavantajlardan bütçenizi koruyor olması.
“PowerShift” Şanzıman ve TDCI Motor Birleşimi
Bu çift kavramalı “otomatikleştirilmiş” şanzıman Kuga’ya adeta yeniden hayat vermiş. Pürüzsüz ve sarsıntısız geçişler sağlayan düzenek manuel olarak da kontrol edilebiliyor.
Aslında bunun klasik debriyajlı sistemden bir farkı yok. Sadece, debriyaj işlevini sürücü yerine robota benzer bir mekanizma yerine getiriyor.
Sistem, TDCI dizel motor ile de görünüşe bakılırsa harika bir uyum gösteriyor.
Sessiz Devrim
Kuga’da değişen tek şeyin vites kutusu olmadığını aracı çalıştırıp bir süre yol aldıktan sonra anlamak mümkün. Ben mi öyle hissettim bilmiyorum ama motor gürültüsü iyice azaltılmış gibi geldi bana. Hatta azalmayı bırakın neredeyse ortadan kalkmış gibi bir şey.
Kullanışlı bir araç olduğunu uzun uzun anlatmayacağım fakat bir şey var ki söylemeden de geçemeyeceğim;
Bir 4X4 için oldukça hoşuma giden küçük bir ayrıntıya yer verilmişti önceki modelde. Arka koltukların arasına yerleştirilmiş “elektrik prizi”. Oysaki o yaz araçla yaptığım uzun seyahatte fotoğraf makinemin pilini şarj edecek bir priz bulduğumda ne kadar da sevinmiştim. Niyeyse bu defa yerinde yeller esiyor. Anlamadım.
Almanya fabrikasında üretilen Ford Kuga, sağlamlıktan işçiliğe kadar Alman izleri taşıyor. Ford mühendislerinin güvenlik konusunda işi nasıl sıkı tuttuğunu görmek içinse her iki donanımda da standart olarak sunulan güvenlik unsurlarına kesinlikle göz atmanızı öneririm.
Yeni bir izlenimde görüşmek üzere…
Salih ÖZDERYA / Haber7
sozderya@yahoo.com
http://www.twitter.com/sozderya
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol