Dizel Niyetine Benzinli “Mitsubishi ASX”
- GİRİŞ23.10.2011 14:48
- GÜNCELLEME23.10.2011 14:48
Hafif arazi aracı görünümünde sunulan bu otomobiller aslında biraz yükseltilmiş bir “C” sınıfı sedan ya da HB’den daha üstün özelliklere sahip değil.
Mitsubishi ASX’ler ülkemizde 1,6 litre hacimli 117 PS gücündeki motorlarla satılıyor. Donanım seviyeleri arasında otomatik vites seçeneğinin bulunmaması, otomobilin her kesimce tercih edilmesi noktasındaki en büyük dezavantajı.
Gelelim ASX’in sağladığı en büyük avantaja;
İlk bakışta dizel seçeneğinin olmayışı bir ön yargı oluştursa da otomobili kullandıkça şahit olduğum tüketim değerleri bu yargımı negatiften pozitife çevirdi. 63 litre kapasiteli yakıt tankının ¼’üyle sadece şehir trafiğinde 200 km yol kat ettiğimi söylersem ne dersiniz? Varın hesabı siz tamamlayın.
Buna katkı sağladığını düşündüğüm önemli bir özellikten söz edeceğim.
“Auto Stop&Go” Start/Stop Sistemi;
Trafik yoğunluğunun olduğu şehirlerde her ne sebeple olursa olsun uzun beklemeler yapmak zorunda kalıyoruz. Her beklemede aracınızın motorunu stop etmeye kalksanız, bu zamanla zahmetli bir aktiviteye dönüşecek ayrıca sık çalıştırılıp durdurulan sistemde bir arıza belirme ihtimali artacaktır. İşte “AS&G” dediğimiz bu mekanizma aracın kontak sistemine dokunmadan, kavrama pedalından ayağınızı çektiğinizde motorun stop ettirilmesini ve tekrar pedala basıldığındaysa pratik olarak çalışmasını sağlıyor. Bu şekilde kırmızı ışık gibi uzun beklemelerde gereksiz yakıt sarfiyatı ve gürültü kirliliğinin önüne geçilmiş oluyor.
ESP’nin hayati fonksiyonu
Mitsubishi ASX gücünü dört tekerleğe de eşit oranda dağıtabilen bir çekiş özelliğine sahip değil. 4X2 ve önden çekişli olan araçta sert kalkışlarda, hafif gövdenin de etkisiyle önden küçük bir kayma yaşansa da ASTC (Aktif Denge ve Kaymayı Önleyici Çekiş Sistemi) acilen devreye giriyor ve aracın yolda kalmasını kolaylaştırıyor. ESP (Elektronik Stabilite Programı) ile hemen hemen aynı işlevi gören sistem bu araçta da hayati görevini başarıyla yerine getiriyor.
ASX şehrin havasına çok uygun
Mitsubishi mühendisleri, ASX’le tam anlamıyla şehirli bir otomobile imza atmışlar. Derli toplu kompakt bir gövde, şık görünüm, her açıdan sağlanan görüş kolaylığı, seri ve sessiz motor, yokuş kalkış destek sistemi, tüketim maliyetlerinin minimize edilmesi gibi birçok özeliğiyle araç cazip hale getirilmiş. Motor hacmiyle sağladığı vergi avantajı da dikkat çekiyor. Üstelik son yapılan ÖTV artışından da 2,0 litre ve üzeri araçlar kadar etkilenmiyor.
Kokpit sürücüye duyarlı hale nasıl gelir?
ASX’in yaşam alanı daha keyifli ve kullanışlı hale getirilebilirdi. Özellikle kokpit ergonomisinin sürücüye duyarlı olmasını çok önemsiyorum. Şöyle ki; bu ister manuel ister otomatik vitesli bir otomobil olsun, eliniz vites topuzu üzerindeyken baş, işaret ve orta parmaklarınız aynı anda klimada ve radyoda gezinebilirken dirseğiniz kol dayamadan destek alabilmelidir. Zannımca bu formül konforlu ve güvenli bir sürüş için fazlasıyla gereklidir.
Önemli bir detay
Mitsubishi ASX “Invite” ve “Intense” olarak iki donanım seviyesiyle sunuluyor. Motor ve şanzıman özellikleri aynı olmakla birlikte aralarında sadece birkaç küçük donanım farkı bulunuyor. “Isıtmalı Ön Koltuklar” ve “Anahtarsız Çalıştırma Sistemi” bunlardan bir kaçı.
Aracın donanım özelliklerine bakıldığında önemli bir detay var ki, markayı bu konuda alkışlamadan geçmek haksızlık olur. Her iki donanım arasında güvenlik ekipmanı tercihi noktasında tek bir fark bile yok. Böylesine hayati bir konuyu ücrete mukabil saymadıkları için firma yöneticilerini kendi dilleriyle kutluyorum; おめでとうございます(Bu imkanı sağlayan Google Translate’e de teşekkürler)
Önden çarpmalarda direksiyon ve pedalların katlanması ne anlama geliyor?
Kaza anında katlanan direksiyon ve pedallar, üst sınıf otomobillerde bir süredir ekstra güvenlik tedbiri olarak kullanılıyor. Alt kademede de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bu güvenlik donanımı Mitsubishi ASX’de de bulunuyor. Önden çarpmalarda sürücünün alacağı darbenin hafifletilmesi ve yaralanmanın şiddetinin azaltılmasına dönük geliştirilen bu önemli güvenlik tedbiri, ayakların sıkışıp zarar görmesini engellemek maksadıyla pedalların katlanarak içeriye doğru çekilmesini sağlarken, karın ve bacak bölgelerinin zarar görmesini önlemek amacıyla da direksiyon milinin taşıt içine doğru ilerlemesinin önüne geçiyor. Yaygınlaşmalı ve tüm modellerde standart güvenlik donanımı seviyesine indirilmeli.
Güvenlik ekipmanları konusundaki hassasiyet artmalı
Mitsubishi ASX vesilesiyle güvenlik ekipmanları konusunu biraz irdelemiş olduk. Bir zamanlar ülkemizde arka koltuk başlıklarının bile opsiyonel olarak sunulduğunu biliyoruz. Bu garabetlerin geride kalmasından mutlu olarak en azından lüks segmentte bulunan bazı markaların geliştirmiş oldukları ekstra güvenlik özelliklerinin önemli bir kısmının alt ve orta gelir grubuna yönelik modellerde de yaygın olarak sunulmasını arzu etmek can güvenliği açısından insanlarımızın en doğal hakkı diye düşünüyorum.
“Otomatik şanzıman” handikapı
ASX’in dizel seçeneğinin olmamasını yazının başında ifade ettiğim nedenlerden dolayı önemsemiyorum. Fakat bu segmentte otomatik şanzımanın çok fazla satın alınan bir özellik olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Şu da bir soru işareti ki, otomatik şanzıman ile bu denli başarılı bir birleşim ortaya koyulabilecek miydi?
Yeni bir yorumda görüşmek üzere,
Emniyet kemerleriniz bağlı, kısa farlarınız ve yolunuz daima açık olsun.
Salih ÖZDERYA / Haber7
sozderya@yahoo.com
http://www.twitter.com/sozderya
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol