BRICS-T olur mu?
- GİRİŞ27.07.2018 09:58
- GÜNCELLEME27.07.2018 09:58
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel davetli olduğu BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi’nde Türkiye’nin bu ittifaka katılarak artık zirvenin isminin BRICS-T olarak değiştirilmesi yönünde beklentiler yüksek...
Küresel piyasalarda ticaret savaşları yaşanırken gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı yaşanıyor. Sıcak para hareketlerine karşı kırılganlığı yüksek olan Türkiye, yeni para girişi için atağa geçti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak G-20 zirvesindeki girişimleri ve Türkiye’de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından şimdi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte BRICS zirvesinde. Ekonomi yönetimi BRICS ülkelerinin sermayesinin yönünü Türkiye’ye çekmeye çalışıyor.
Küresel piyasalarda ticaret savaşları ve sermaye hareketleri etkisini hissettiriyor. Fed’in faiz artış süreci en fazla gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiliyor.
100 kişilik ekip gitti
Gelişmekte olan ülkelerden yaşanan para çıkışının sürme ihtimali riskleri artırırken yeni ekonomi yönetimi de atakta. G-20 zirvesinde Güney Kore, Çin, Brezilya, Endonezya maliye bakanlarıyla görüşen Bakan Berat Albayrak, Türkiye’deki görüşmelerinin hemen ertesinde şimdi de Cumhurbaşkanı ile birlikte yaklaşık 100 kişilik ekiple birlikte BRICS zirvesi için Güney Afrika’nın Johannesburg şehrine gitti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da ülkenin önde gelen iş adamları ile bir araya gelecek. Peki, bu ziyaret ve girişimler sermayenin yönünü Türkiye’ye çevirmesine imkân verebilecek mi? Bu noktada zirveden çıkacak sonuçlar ve katılımcıların işbirlikleri önemli olacak.
Kaynak girişi olabilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı” sıfatıyla özel davetli olduğu 10. BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi’nde Türkiye’nin bu ittifaka katılarak artık zirvenin isminin BRICS-T olarak değiştirilmesi yönündeki beklentiler yüksek.
BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yüzde 40’tan, küresel ekonominin ise yüzde 20’den fazlasını oluşturuyor. Dünya ticaretinde yüzde 17’lik paya sahip BRICS ülkeleri, dünyada sanayi ürünlerinin üçe birini, tarım ürünlerinin ise yarısını üretiyor.
Batının tek kutuplu dünya görüşüne karşı bir birliktelik olarak görülen BRICS yeni bir açılımın kaynağı olarak değerlendiriliyor.
BRICS ülkeleri arasında her ülkenin ihracatını kendi parası cinsinden yapması, böylece dolara olan bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Küresel ticaret savaşlarının gündemde olduğu bir ortamda BRICS-T Türkiye için bir açılım yaratabilir. Böyle bir işbirliğinden Türkiye’nin kazançları üzerinde durulurken Türkiye’ye yeni kaynak girişinin önü açılabileceğine vurgu yapılıyor. Gerçekleşen zirveden önemli ekonomik kararlar çıkması bekleniyor.
100 günlük eylem planı yakında...
Yakın zamanda ekonomide 100 günlük eylem planının tüm detaylarını öğreneceğiz. İşte bu süreçte, yatırımcıların yol haritalarını çizerken fiyat hareketlerindeki sert dalgalanmalarının etkisinde kalmadan değere odaklanmaları önemli.
Kurun zirve seviyesinden dolar almaya çalışmak, zaten tarihi dip seviyelerde olan borsadan hisse senedi satmak yatırımcılara ciddi zararlar verebilir.
Reel olarak 2003 seviyesine gerileyen Türk lirası yatırım fırsatı yaratıyor. Öte yandan borsada doğrusu, düşüşlerde hissenin toplanmasıdır. Değerleme oranları düşük olan güçlü hisseler getiri fırsatı yaratacaktır.
Yatırım kararlarında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Türkiye hiç bu kadar ucuz olmayacak” sözlerini yatırımcıların karar aşamasında unutmamasında fayda var.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol