İsrail ekonomisi eriyor

  • GİRİŞ02.06.2024 16:29
  • GÜNCELLEME07.06.2024 16:31

İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik askeri saldırısının sonuçları İsrail ekonomisine büyük bir darbe olarak geri yansıyacak.

Gazze için siyasi bir ufkun olmayışı, İsrail'in güvenlik ve askeri "başarılar" olarak iddia ettiği şeyleri aşındırmakla kalmıyor, aynı zamanda mevcut fiyat artışlarının İsraillilerin gelecekte neler bekleyebileceğinin yalnızca bir ön izlemesi olabileceği bir durum oluşturuyor.

İsrailliler, fiyatlardaki çılgın artışın temel nedeninin yatırımcıların siyasi belirsizlikten ve Gazze'de devam eden savaştan hoşlanmaması olduğuna inanıyor. Şekelin değeri bu belirsizliğe tepki gösterdi. Yatırımcıların savaşın uzun sürmeyeceğine dair ilk iyimserliklerinin ardından ABD doları döviz kuru şu anda 3,6 şekelin altında.

Şu anda sekizinci ayına girdi ve kalıcı bir ateşkes yönünde siyasi bir arzunun olmadığını fark eden işgal altındaki yatırımcılar arasında daha fazla karamsarlık var.

Askeri harcamalardaki keskin artış ve gelirlerdeki düşüş nedeniyle büyük bir bütçe açığı yaşanıyor. Bu, katma değer vergisinin 2025 için planlanan yüzde 18'e çıkarılmasının öne alınabileceği anlamına geliyor; bu da tüm mal ve hizmetler için otomatik fiyat artışları anlamına geliyor.

İşgal devletinin ekonomik yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceği konusunda uluslararası şüpheler artarken, itibarı da her geçen gün zedeleniyor. İsrailliler “geri kalmış” bir ülke olarak görülmekten korkuyorlar.

Zeynep Gül / Haber7

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat