Biden'dan ateşkes teklifi

  • GİRİŞ08.06.2024 08:16
  • GÜNCELLEME09.06.2024 09:41

Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden Gazze'deki savaşa ilişkin bir ateşkes önerisinin ana hatlarını çizdi. Plan, İsrail ve Hamas'ın esir değişimi, nihai olarak düşmanlıkların kalıcı olarak sona ermesi ve evlerin ve kamu tesislerinin yeniden inşası konusunda müzakerelerde bulunacağı üç aşamadan oluşuyor.

İsrail ve Hamas'a anlaşmayı derhal kabul etmeleri ve çatışmanın tam çözümüne doğru hızla ilerlemeleri çağrısında bulundu.

Hamas neredeyse anında teklife olumlu baktığını söyleyerek yanıt verdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükümeti, her zamanki kabadayılık ve belirsizlik kombinasyonuyla karşılık verdi; tutsaklar serbest bırakılsa bile, saldırılarını durduracağını ve Gazze'yi ancak Hamas'a karşı tam bir zafer kazandıktan sonra terk edeceğini söyledi. Ancak Biden, Hamas'ın askeri gücünün 7 Ekim saldırısını tekrarlayamayacak kadar azaldığını söyleyerek, İsrail'in amacına ulaştığını ve artık Gazze'den çıkabileceğini öne sürdü.

Yakın zamana kadar uzun vadeli ateşkes önerileriyle alay eden soykırımdaki kardeşler Biden ve Netanyahu neden aniden fikirlerini değiştirdi? Bunun onların ortak çaresizliği olduğuna hiç şüphe yok. İtibarları çamura sürükleniyor ve siyasi sorumlulukları tehdit altında.

Zeynep Gül / Haber7

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat