Sosyal medya Amerikan basınını yedi

  • GİRİŞ09.06.2024 08:19
  • GÜNCELLEME10.06.2024 10:12

İsrail Gazze'ye yönelik soykırım savaşını sürdürürken, Amerikan toplumundaki bir fay hattı giderek daha belirgin hale geliyor. Üniversite öğrencileri ülke çapındaki üniversite kampüslerindeki siyasi düzene meydan okuyor.

Bir taraf ABD'nin İsrail'i desteklemesine ve silah endüstrisi yatırımlarından vurgun yapılmasına karşı çıkarken, diğer taraf İsrail saldırısını destekliyor ve polisin öğrenci protesto kamplarını dağıtması yönünde çağrıda bulunuyor.

Bu fay hattı, yalnızca ABD toplumunda artan nesiller arası gerilimleri değil, aynı zamanda medyanın İsrail'in Gazze'deki soykırım savaşını haber yapma biçimini de yansıtıyor.

Katliamı filtrelenmiş gerçeklerden yani ana akımdan izleyen “yaşlı” Amerikalılar İsrail’i haklı görürken yaşanan gelişmeleri sosyal medyadan takip eden gençler Filistinlileri destekliyor

Cnn, Washington Post, NBC gibi kurumlar İsrail taraflı yayınlarına devam ederken, katledilen Filistinlilerin failleri “bilinmiyormuş” gibi yapılırken, sosyal medyada yayılan gerçek görüntüler milyonlarca kişiye ulaşıyor.

Anketler yaş ile farklı siyasi görüşler arasında bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı; gençlerin yaşlılara göre savaşı daha çok eleştirdiği ve Filistinlileri desteklediği görülüyor.

Pew Research tarafından Şubat ayında yapılan bir anket, 65 yaş ve üzeri Amerikalılar arasında yüzde 47'nin İsraillilere sempati duyma olasılığının daha yüksek olduğunu ve yalnızca yüzde 9'unun Filistinlilere sempati duyduğunu gösterdi. 30 yaşın altındaki genç Amerikalıların üçte biri Filistinlileri desteklerken, yüzde 14'ü İsrail'i destekliyor.

30 yaşın altındaki yetişkinlerin yüzde 60'ı Filistinlilere olumlu bakarken, yüzde 46'sı İsraillilere olumlu bakıyor. Yaşlı Amerikalılar İsraillilere Filistinlilere göre daha olumlu bakma eğilimindeler.

Ancak sosyal medyaya, podcast'lere ve YouTube'u takip eden  Amerikalıların "genel olarak Filistinlilerin yanında yer aldığı, İsrail'in savaş suçları ve soykırım işlediğine inandığını ve bu konuyu büyük önem taşıdığını" tespit edildi.

Zeynep Gül / Haber7

Yorumlar1

  • Rutruso 2 ay önce Şikayet Et
    Büyük yazı
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat