İBB Gençlik Meclisi 2 yıla dünyayı sığdırdı
İBB Gençlik Meclisi, 2014 yılının Kasım ayından bu yana uluslararası alanda birbirinden önemli çalışmaların altına imza attı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılında hayata geçirdiği yerel yönetim anlayışının takipçisi olan, İBB Başkanı Dr. Kadir Topbaş’ın gençlik vizyonu ve talimatları doğrultusunda çalışmalarını sürdüren İBB Gençlik Meclisi, Samed Ağırbaş’ın başkanlığı döneminde, 2014 yılının Kasım ayından bu yana uluslararası alanda birbirinden önemli çalışmaların altına imza attı.
İBB Gençlik Meclisi, 2014 yılının Kasım ayından itibaren öncelikle uluslararası organizasyonlar ile ağ kurma faaliyetleri yürüttü. Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı, BM Habitat Programı, BM Genel Sekreteri Gençlik Özel Temsilciliği, UNESCO, İİT Gençlik Forumu, Qatar Foundation, Orta Asya Gençlik Ağı Organizasyonu, Avrupa Komisyonu ve İnsani Yardım Zirvesi Sekreterliği ile ikili görüşmeler, İstanbul’da ve ilgili ülkelerde ikili ve çoklu toplantılar gerçekleştirildi. İBB Gençlik Meclisi ayrıca uluslararası konferanslara, uluslararası bir gençlik çalışma modeli oluşturmak amacıyla katılımda bulundu.
İBB Başkanı Dr. Kadir Topbaş’ın UN Habitat bağlamında yürüttüğü UNACLA Başkanlığı, BM Habitat Programı’nın Yerel Yönetimler, Şehirleşme ve Şehirler başlıklarına odaklanması ve küresel anlamda en eski ve tecrübeli gençlik birimine sahip olması dolayısıyla en yoğun çalışmalar UN Habitat ile gerçekleştirildi. Bu bağlamda ilk olarak UN Habitat tarafından teknik yardım sürecini takip etmek üzere 2014 yılının Aralık ayında iki danışman görevlendirildi. Taslak mahiyetinde bir işbirliği mutabakat çerçevesi hazırlanarak, Mayıs 2015’te İBB Gençlik Meclisi tarafından İBB Başkanı Dr. Kadir Topbaş’a sunuldu. Alınan onay neticesinde UN Habitat Gençlik Birimi Sorumlusu İstanbul’a davet edildi ve Haziran ayında İyi Niyet Mutabakatı imzalandı. Bu mutabakat çerçevesinde oluşturulacak teknik destek ekibi için hazırlıklar devam ediyor.
İBB Gençlik Meclisi, bir başka uluslararası organizasyonu ise UNESCO ile gerçekleştirdi. Paris’te yapılan görüşmeler neticesinde İBB Gençlik Meclisi, model gençlik meclisi olarak çalışmalarını anlatmak üzere UNESCO Gençlik Forumu’na davet edildi.
Tarihte ilk defa toplanan Dünya İnsani Zirvesi’nin Gençlik Forumu’nun İstanbul’da yapılması için Doha’da WHS sekretaryası ile görüşmeler yapıldı ve bir işbirliği mutabakatının imzalanmasına karar verildi. Bu mutabakat doğrultusunda Gençlik Forumu 21-22 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Dünya İnsani Zirvesi’nde imzalanan Gençlik İçin İnsani Eylem Taahhüdü, insani krizlerin çözümüne ilişkin önemli bir yol haritası sunarak yeni bir dönemin kapısını araladı. İBB Gençlik Meclisi’nin Dünya İnsani Zirvesi’nde altına imza attığı sözleşme, gençleri insani krizler karşısında daha etkin hale getiriyor. İnsani krizlere maruz kalan gençlerin haklarının koruma altına alınmasını da amaçlayan Gençler İçin İnsani Eylem Taahhüdü ile birlikte yerel yönetimler, BM tarafından gençlik çalışmalarında ilk kez tanınmış oldu.
BM Genel Sekreterliği Gençlik Özel Temsilcisi ile 28-30 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda İstanbul’un gençlik çalışmaları bağlamında bir merkez haline getirilmesi konusu tartışıldı ve bir dizi çalışma üzerinde görüş birliğine varıldı.
BM Genel Kurulu’nda, dünyanın farklı ülkelerinden gelen gençlik temsilcileri ve uzmanlar İBB Başkanı Dr. Kadir Topbaş tarafından New York’ta kabul edildi. Bu vesile ile Belediye Başkanımıza birbirinden farklı organizasyonlarda dünya gençliğine ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Gençlik Meclisi’ne verdiği destekten ötürü teşekkür edildi. Ayrıca kendisine İstanbul’da gerçekleşen WHS Gençlik Forumu ve İstanbul’da kurulacak olan Global Model Gençlik Merkezi projelerinden dolayı teşekkür belgesi sunuldu.
İstanbul şehri, Gençlik Meclisi çalışmaları bağlamında global model seçildi ve ödülünü 2016 yılında yine İstanbul’da yapılan törenle aldı.
TBB ve İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş, 2016’nın Eylül ayında BM Genel Kurulu için gittiği ABD’nin New York kentinde bir dizi ikili ve çoklu temas gerçekleştirdi. Ağırbaş, özellikle BM nezdinde Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’nin kurulması için görüşmelerde bulundu.
BM Dünya İnsani Zirvesi Gençlik Danışma Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Samed Ağırbaş, dünya genelinde insani yardımlar, gençlerin yerel yönetimlerde etkin rol alması ve sosyal hayata katılımı gibi önemli konu başlıklarına ilişkin BM’de birçok görüşme gerçekleştirdi. Ağırbaş, aynı zamanda Ekim ayında Ekvador’un başkenti Quito’da yapılacak olan Habitat III’le ilgili de ikili ve çoklu temaslarda bulundu.
İBB ve TBB Gençlik Meclisi Başkanı Ağırbaş, Almanya, Japonya, Avusturalya ve Tayland gibi ülkelerin dışişleri bakanları ve farklı ülkelerden yetkililerle görüşerek küresel gençliğin insani sistemin iyileştirilmesinde etkin rol alması, insani krize maruz kalan, afet, çatışma ve zorla yerinden etme gibi insani krizlerden etkilenen gençlerin öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması için kaynakların artırılması ve Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’nin kurulması için destek istedi.
Gerçekleştirdiği ikili ve çoklu temaslarda Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’nin kurulması halinde küresel gençlik politikalarının daha sağlıklı bir biçimde uygulanabileceğini vurgulayan Ağırbaş, İstanbul’un kadim tarihinin yanı sıra kıtaları birbirine bağlayan eşsiz konumu itibariyle de küresel gençlik ağını bir araya toplayacak bir Gençlik Merkezi için en uygun yer olduğunu ifade etti.
Bu doğrultuda BM bünyesindeki birçok organizasyon ile de özel temaslarda bulunan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’deki tarihî konuşmasına şahitlik eden Samed Ağırbaş, Ban Ki-mun’un katıldığı toplantılara da iştirak etti.
2016’nın Ekim ayında, İBB Başkanı Dr. Kadir Topbaş’la birlikte Kolombiya’nın başkenti Bogota’da düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) toplantısına katılan, ardından Ekvador’un başkenti Quito’da düzenlenen Habitat III’e iştirak eden İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş, Bogota ve Quito’da bir dizi temasta bulundu.
Ağırbaş, temasları sırasında yine Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’nin kurulmasının önemine dikkat çekti. Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’nin kurulması halinde küresel gençliğin özellikle kriz zamanlarında daha hızlı ve organize hareket etme imkânı bulacağını ifade eden Ağırbaş, bunun yanı sıra Birliğin küresel gençlik politikalarının sistematik bir biçimde uygulanmasına katkıda bulunacağını, böylece küresel gençlik politikalarında hata payının pratik açıdan minimuma ineceğini belirtti.
2016’nın Aralık ayında, Kenya’da kurumlar arası işbirliğini artırmayı amaçlayan üst düzey siyasî işbirliği toplantısı HLM 2’ye (High-Level Meeting) katılan İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş, dünyanın birçok farklı ülkesinden gelen temsilcilerin, yanı sıra BM’den ve Afrika Birliği’nden birçok organizasyonun katıldığı toplantıda mevcut sorunların çözümüne ilişkin fikir alışverişinde bulundu.
27 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında Kenya’da Afrikalı yerel gençlik örgütlerinin temsilcileriyle görüşen İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş, bire bir ve çoklu olmak üzere bir dizi temas gerçekleştirdi. Afrika’daki yerel ve ulusal gençlik liderleriyle bir araya gelen Ağırbaş’ın temasları sırasında Türkiye ile Afrika arasında yapılması düşünülen çalışmalar masaya yatırıldı ve görüşmeler neticesinde önümüzdeki yıl için işbirliğini artırma konusunda mutabakata varıldı.
Türkiye ile Afrika arasındaki işbirliğinin artırılması konusunda Finans Bakanı ve Kabine Sekreteri ile bir araya gelen Ağırbaş, görüşmeleri sırasında, İBB Başkanı Dr. Kadir Topbaş’la birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılında hayata geçirdiği yerel yönetim anlayışını daha ileriye taşımak için çalıştıklarını belirterek, muhataplarına dünyada bir ilk olan Gençlikte İstanbul Modeli hakkında bilgi verdi.
İBB Gençlik Meclisi, ilgiyle karşılanan Gençlikte İstanbul Modeli kapsamında, önümüzdeki dönemde başta teknoloji olmak üzere farklı alanlardaki projelerini Afrika’ya taşıyacak. Söz konusu projelerin Afrika’ya taşınması konusunda çeşitli devlet daireleri ve ulusal gençlik örgütleriyle işbirliği yapılacak. Böylece BM’deki tek akredite gençlik örgütü olan İBB Gençlik Meclisi, uluslararası vizyonu gereği verdiği hizmetlerle Afrika’ya da yerleşmiş olacak.
İBB Gençlik Meclisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejik açıdan önemli bulduğu Afrika kıtasına ilişkin belirlenen yol haritası çerçevesinde daha önce Somali ve Sudan’da da birtakım çalışmalar yürütmüştü. Meclis, önümüzdeki yılın Afrika’da Türkiye Yılı olması için ilgili organizasyonlarla yaptığı görüşmeleri sürdürüyor.
2014 yılının Kasım ayından bu yana yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye, İBB Gençlik Meclisi'nin önerisiyle Birleşmiş Milletler bünyesinde oluşturulan Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’nde kurucu üye olarak görev alıyor.
Proje kapsamında İstanbul’da kurulacak olan merkez, projenin nihai amacına uygun olarak Birleşmiş Milletler’e akredite bir gençlik merkezi olacak.