Gaziantep, büyük gururun 96'ncı yıldönümünü anıyor

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümü kapsamında ana teması 'Milli Mücadele Döneminde Gaziantep' olan Uluslararası Gaziantep Tarihi Sempozyumu başladı.

Gaziantep, büyük gururun 96'ncı yıldönümünü anıyor
Gaziantep, büyük gururun 96'ncı yıldönümünü anıyor
GİRİŞ 26.12.2017 00:41 GÜNCELLEME 26.12.2017 00:41

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) işbirliğinde 25 Aralık Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümü kapsamında ana teması “Milli Mücadele Döneminde Gaziantep” olan Uluslararası Gaziantep Tarihi Sempozyumunun açılışı yapıldı.

3 gün sürecek olan sempozyum, Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyumun açılışına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve çok sayıda akademisyen katıldı.

ŞİMŞEK: TÜRKİYE HÜRRİYET İÇİN VERDİĞİ MÜCADELEDE BAŞARILI OLDU

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 100 yıl önce "büyük oyun" denilen ve sonuçlarının bugün bile hissedildiği kurgu ve eylemin sahnelendiğini anlatarak, Türkiye'nin o zor şartlar altında istilayı kabul etmeyerek bağımsızlık ve hürriyet için verdiği mücadelede başarılı olduğunu vurguladı.

Şimşek, 100 yıl önce oynanan oyunların bugün de benzerinin sahnelenmeye çalışıldığına dikkati çekerek, "Bugün dünyaya baktığımızda çok ciddi sorunlar var. İslam düşmanlığı, ırkçılık da bunlardan birisi. Dünya başarısı ve huzuru için de bunlar önemli hastalıklar. Bunlar kendini ABD'de, Avrupa'da ve dünyanın farklı bölgelerinde göstermekte. O nedenle bence 96 yıl önce Gaziantep'te var olan ruhun devam ettiğini göstermek geleceğimiz açısından çok önemli" dedi.

GAZİANTEP 96 YIL ÖNCEKİ SIKINTILARI GERİDE BIRAKTI

Gaziantep'in sanayideki dönüşümde Türkiye için lider şehir olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti: "En önemli pazarları olan Suriye gibi pazarlar çökmüş olmasına rağmen bahane üretmiyor. Tüm zorluklara rağmen başarıdan başarıya koşuyor. Gaziantep 96 yıl önceki sıkıntıları geride bırakmış ve bugün 960 civarındaki fabrikasıyla harıl harıl çalışıyor. Dördüncü sanayi devrimi ve özellikle yapay zeka ile dijitalleşme konularında Gaziantep ve Türkiye dünyayla rekabet edebilmek için aynı anda dönüşümü sağlamalı. O yüzden Gaziantep'teki herkesle, tüm paydaşlarla Gaziantep'teki dönüşümü nasıl yaparız onun çalışmasını yapıyoruz. Eğer Türkiye başaracaksa Gaziantep gibi ülkenin büyüme motorlarının çok iyi işliyor olması lazım. O yüzden dünyanın gelişmiş ülkeleriyle ayı anda dijitalleşmeyi gerçekleştirmemiz gerekir."

BERABERLİĞİMİZ CANLI TUTULMALI

Şimşek, bu konuda hükümet olarak gerekli desteği sağladıklarını ancak üniversitelere de bu alanda çok önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, "Ecdadımızın bize bıraktığı mirası gözümüz gibi koruyoruz. 100 yıl önceki büyük oyunlar yine oynanıyor, oynanacak. Batı sınırları kaldırırken, bu bölgede sürekli etnik ve mezhep merkezli çatışmaları körüklüyor gibi. Bölgede var olan altyapı zenginlikleri, altyapı, eğitim, sağlık ve bilime harcanacağına, savaşa, çatışmaya ve bunlar için araç gerece harcanıyor. Bu nedenle 96 yıl önceki şuur, devam etmeli ve bu anlamda da birlik ve beraberliğimiz canlı tutulmalı. O anlamda da tarih önemli bir konuma geliyor" diye konuştu.

Etnik ve mezhepsel sınırlar oluşturmadan ülkedeki refah seviyesini artırmak ve huzur coğrafyası oluşturma çabasında olduklarına işaret eden Şimşek, şunları aktardı: "Bölgemizdeki tüm sorunlara rağmen güçlü yapısıyla ülkemiz, medeniyet yarışına devam ediyor. Türkiye son 15 yılda Avrupa ile arayı en az 25 puan kapattı. Milli gelirde üçte biriydik, üçte ikisi oranına ulaştık. Ama bu yetmez daha iyisi için de çabalıyoruz. Biz bunu başarabiliriz, başaracağız. Varsın petrolümüz doğalgazımız olmasın, bizim esas enerjimiz genç nüfusumuz ve girişimci ruhumuz."

KÖKEN: TARİHİ YAZANLAR TARİHİ YAPANLARA SADIK KALIRSA…

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken ise, “Ortada, tarihi yapanlar biri tarihi yazanlar var. Tarihi yazanlar tarihi yapanlara sadık kalırsa ortaya çok güzel bir tarih bilgisi ive bilimi çıkar. Aksi bir durumda tarih yazanlar yapanlara sadık kalmazlarsa ortaya ucube çıkar, o yüzden tarihi menkıbe ve hikayelerinden uzaklaştırıp bilimsel verilere oturtturmak için, bu işin uzmanları işin ehliyle beraber sempozyumu düzenliyoruz. Bunu tüm işlere uyarlamamız lazım o yüzden tarh tarihçilerle konuşmak onlardan öğrenmek onların kaynaklarına dayandırmak geçerli bir yöntemdir. O yüzden bu sempozyuma ehemmiyet veriyorum. Büyükşehir belediyesi olarak bu konunun takipçisi olacağız, devam etmesi için de elimizden geleni yapacağız” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de Antep savunmasızının geleceğe ışık tutan destansı bir kahramanlık örneği olduğuna parmak basarak, Anteplilerin özgürlüğüne düşkünlüğünden söz etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Düşen uçağın içinden çekilen görüntüler ortaya çıktı
Uzmanlar tarih verdi! Kar İstanbul'un kapısına dayandı