Dizi ihracatı gelirleri 150 milyon dolara ulaştı

Dizi ihracatı gelirleri 2013'te 150 milyon dolar seviyesine ulaşarak 15 kat arttı.

Dizi ihracatı gelirleri 150 milyon dolara ulaştı
Dizi ihracatı gelirleri 150 milyon dolara ulaştı
GİRİŞ 26.08.2014 15:07 GÜNCELLEME 26.08.2014 15:07

Deloitte Türkiye, dizi ihracatı gelirlerinin 2013'te 150 milyon dolar seviyesine ulaşarak 15 kat arttığını bildirdi.

Deloitte Türkiye açıklamasına göre şirket, Türkiye'de dizi sektörü, televizyon izleme alışkanlıkları, yapım şirketlerinin ciroları ve Türk dizilerinin ekonomiye katkısını ele alan "Dünyanın En Renkli Ekranı: Türkiye'de Dizi Sektörü" araştırmasını yayınladı.

Araştırmaya göre, Türk izleyicisi 2008 yılında günde ortalama 4,4 saat televizyon izlerken, internetin yaygınlaşması ve artan online video izleme oranı etkisiyle bu rakam ortalama 3,9 saate düştü.

Düşüşe rağmen Türkiye, günlük ortalama televizyon izleme süresi bazında 3,5 saatlik OECD ortalamasının üstünde yer alıyor.

Dijital reklam yatırımlarında 2009'dan bu yana yaşanan yıllık ortalama yüzde 30'luk büyümeye karşın televizyon, medya yatırımlarında yüzde 58'lik bir payla hala açık ara en çok tercih edilen mecraların başında geliyor. Bu oran Avrupa'da yüzde 25, dünya genelinde ise yüzde 40 düzeyinde bulunuyor.

2013-2014 döneminde prime time'da yayınlanan programların süre olarak dağılımına bakıldığında yüzde 62,5'luk ortalama ile diziler ve bunların tekrar bölümleri birinci sırada yer alıyor.

Buna ek olarak izleyiciler, farklı dizi temaları arasında en çok romantizm ögeleri barındıran dizileri beğeniyor. Dizilerden sonraki kendisine prime time'da en fazla yer bulan program türünün ise yüzde 17'lik bir pay ile yarışma ve eğlence programları olduğu görülüyor.

En uzun haftalık dizi 336 bölümle Arka Sokaklar

Araştırmaya göre reklam süreleri de dahil olmak üzere Türkiye'deki dizilerin yüzde 60'ının uzunluğu 120 ile 180 dakika arasında değişirken, 60 dakikanın altında süren diziler diğer birçok ülkenin aksine Türkiye'de neredeyse yok denecek kadar az.

Gelişmiş ülkelere göre daha uzun olan dizi sürelerinin Türkiye'de gelecek dönemde kısalmaması bekleniyor. Bunun en önemli sebebi ise reklam sürelerine kısıtlama getirilmesi ile oluşan finansal nedenler olduğu belirtiliyor.

Ayrıca dizi tekrarları ve özetlerinin yayıncı kuruluşlar için önemli bir ek gelir kaynağı olmaya devam edeceği kaydediliyor. Öyle ki dizi tekrarları ve özetler, yayınlanan toplam dizi süresinin yaklaşık yüzde 60'ını oluştururken, yeni bölümler sadece yüzde 40'ını oluşturuyor.

Bilinirliği yüksek dizilerin tekrarları ya da özetleri de izleyiciler tarafından rağbet görüyor; son sezonda gün bazında yapılan analizde ilk beşte yer alan programların yaklaşık yüzde 14' sadece dizi tekrar ve özetlerinden, prime time'ın yaklaşık yüzde 17'si de yine dizi özet ve tekrarlarından oluşuyor.

Araştırmaya göre, 2013-2014 yayın sezonu sonu itibariyle yayında olan diziler arasında bölüm sayısı dikkate alındığında en uzun haftalık dizilerin başında 336 bölümle Arka Sokaklar dizisi geliyor. Onu, 229 bölüm ile Kurtlar Vadisi, 156 bölüm ile de Çocuklar Duymasın takip ediyor.

Dizilere bölüm başına ödenen meblağ, dizinin türü, rekabet durumu ve senaryo gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterse de, dizilerin yapım maliyetleri 200 bin ile 700 bin dolar arasında değişiyor.

Bu tutarın içerisinde en büyük maliyet kalemini oyunculara ödenen ücretler oluşturuyor; ünlü oyuncuların oynadığı büyük yapımlarda oyuncu maliyetlerinin payı yüzde 45'e kadar ulaşabiliyor.

Dizi ihracatında fiyat bölüm başına 200 bin dolar seviyelerine kadar çıkıyor

Araştırmaya göre Türk dizileri, yakın geçmişte Orta Doğu ve Arap ülkelerine bölüm başına ortalama 500 dolar civarında satılırken, kalite ve bilinirlikteki artış ile bu fiyat bölüm başına 200 bin dolar seviyelerine kadar çıkıyor.

Balkan ülkeleri ve Arap dünyası ile sahip olunan bağlar ile fiziksel yakınlığın da etkisiyle dizi ihracatı gelirlerinin 2008'deki toplam 10 milyon dolarlık seviyesinden, 2013'te 150 milyon dolarlık seviyeye ulaşarak 15 kat arttığı tahmin ediliyor.

Dizi ihracatı Türkiye'ye olan ilgiyi de artırıyor. Örneğin dizilerin yayınlandığı ülkelerde yapılan araştırmada; 2011 ile 2012 ve 2013 yılları karşılaştırıldığında uçuş arama motorlarında Türkiye'yi arayan kişi sayısının iki katına çıktığı belirtiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaz akışı durduruldu: Putin'in şantaj yapmasına müsaade etmedik
Enflasyon beklentileri değişti: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?