Nevruz'un dini, milliyeti, coğrafyası var mı?
Nevruz'un dini, milliyeti, coğrafyası var mı?
Nevruz’un bir millete mi yoksa bir coğrafyaya mı ait olup olmadığı meselesi yerine bu günün bu geniş coğrafyada edebiyatta nasıl yer bulduğu, dini ve milliyeti olup olmadığı konusu...

Yorumlar39

  • Kamil 13 yıl önce Şikayet Et
    Şeyhülislamın fetvası. bırakın kardeşim fetvayı metvayı bu yapılanlar örf falan değil resmen şamanizm ayinlerinden alıntı,ateş yakıp üstünden atlayan bir tane dahi peygamber duydunuzmu ? sonra akıllı bir insan önce ateş yakıp üstünden manasızca,çocukca atlarmı ?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK İSLAM SENTEZİNDEN BAŞKA YOL ARAYANLAR. Ve sürekli farklı inançları, hurafeleri dine sokmaya çalışanlarladır Türkiyenin mücadelesi.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • suleyman d 13 yıl önce Şikayet Et
    DİNE UYMAK YAdaDİN UYDURMAK (BOPunILIMLI İSLAM TEZGAHI) İŞTE Bütün MESELEbu. TARTIŞILACAK YANI OLMADIĞI İÇİN SADECE KAYNAKLARI NAKLEDİYORUM.UMARIM ANLAMAK İSTEYEN DE AKLEDER. Hz.Muhammed Medinelilerin yılda iki bayram kutladıklarını görüp [Yüce Allah size o iki bayram günlerine bedel olarak daha hayırlı iki bayram günü ihsan buyurmuştur] (Ebu Davud,Nesâi) diye müjdelemiş,o günlerin Ramazanla Kurban bayramı günleri olduğunu haber vermiştir. ESKİSİNİN YERİNE GETİRİLMESİNE DİKKATİNİZİ ÇEKERİM.Birilerine yaranmak adına Dinler(!) arasında fink atarken dinden olmak da var Allah nuhafaza!
    Cevapla
  • cüneyt 13 yıl önce Şikayet Et
    bayram demek yanlış olur.. çünkü bayramlar allah tarafından verilmiş olan ve müslümanlara has olan birşeydir. bu tür örfte olan günlere bayram yerine şenlik veya kutlama demek daha doğru olur diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Adem Oğlu 13 yıl önce Şikayet Et
    New Rose. İngilizcede Yeni (taze) Gül demektir. Taze Gül baharın habercisidir. İngilizler kutlamayı unutmuşlardır ama aynı dil gurubundan olan Farsça ile devam etmektedir. Dolayısıyla New Rose bir insanlık bayramıdır.
    Cevapla
  • Yakup Sabrı 13 yıl önce Şikayet Et
    neden dine aykırı olsun ki Süleyman Kardeş?. ben nevruzun bayram olarak kutlanmasında dini bir sakınca olmadığını düşünüyorum. Zira sayın yazarın da belirttiği gibi din alimleri de bu hususta fetva bile vermişler. konu güzellik ise, kardeşlik ise varsın bayram desinler bu güne. keşke her gün bayram olsa öyle değil mi?
    Cevapla
  • suleyman d 13 yıl önce Şikayet Et
    MÜSLÜMANIN SADECE 2 BAYRAMI VARDIR.DELİYE İSE HERGÜN BAYRAM !. Bu tür günleri BAYRAM İLAN ETMEK DE NESİ? BAYRAM DEMEYİN DE NE DERSENİZ DEYİN.BAYRAM DERSENİZ İŞ DEĞİŞİR.Adamı dinden imandan eder de haberiniz olmaz! FETVA DİYOR Kİ: [Mecusilerin Nevruz kutlamalarına katılmakla da kâfir olur. Çünkü bunda onların o gün yaptıkları şeylere muvafakat anlamı vardır. Daha önce satın almamakta olduğu bir şeyi Nevruzda, o günü tâzim için satın alması, keza yine o günü kutlayan şirk ehline Nevrûz Günü, velev bir yumurta ololsun, bir şey hediye etmesi de aynıdır (Hindiyye N/276-77)]
    Cevapla
  • Mehmet Emin 13 yıl önce Şikayet Et
    Başka isimlerle İskandinavyada bile kutlanıyor. 6 ay güneşin doğmadığı ülkelerde Newruz güneşin doğuşuna denk geliyor.
    Cevapla
  • nakkaş Hacı 13 yıl önce Şikayet Et
    Yahu yazar hanım güzelce yazmış ne tartışıyorsunuz?. Bildiğim kadarıyla sayın yazar Türkolog. Aynı zamanda ciddi bir yazar. mantıklı ve ciddi bir yazı yazmış. Şimdi bu kadar tarihi ve edebi gerçeklik karşısında hala yok bu pkk bayramıdır demek akla ziyandır. Pir Sultan Abdaldan tutun,iran Azerbaycanı şairlerinden Hüseyin Şehriyar "nevruz" ilgisiz mi yazdılar sanıyorsunuz? Belli ve aşikar işte bu bayram bütün asya coğrafyasında kutlanıyor. senlik benlik davasını bırakın ey Kürt kardeşlerimiz. Bu şekilde bir yere varamayız.
    Cevapla
  • pretty 13 yıl önce Şikayet Et
    hıdırellez. hıdırellez ise sıcak ayların başlangıcıdır. eskiler kasım ve hızır ayları diye takvimi bölmüşler gerçektende hıdırellezde gerçek havalar ısınır. fakat nevruz denilen ise buzların erimeye başladığı doğadaki canlıların buna tepki gösterdiği baharın başlangıcı ilk günü olarak görülmüş bunu şenliklere dönüştürmüştür. genelde bu adet şamanizmden gelir. adetlerimizdeki batıllarda hep şamanizmin etkisinden kalmadır. çaput bağlama vs..
    Cevapla
  • pretty 13 yıl önce Şikayet Et
    kim demiş kutlamıyor.... cahil cahil konuşma! biraz tarih oku.. nevruz orta asyada kutlanıyor anadoluda bahar bayramı diye kutlanırdı osmanlıda bu gelenek azaldı fakat nevruzuda mhp yıllardır kutluyordu bu gündeme gelmiyordu kutlayıp kutlamaması önemli değil Türkler baharın gelişi anlamında kutlar orta asya ve bazı batı halkıda öyle. kürtler ise isyan ve terör için bunu kutlar. ikisi arasındaki fark budur. biri medeniyete sahip olduğu için diğeri medeniyete hiç erişemediği için böyle davranışlarda bulunuyor.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Samet 13 yıl önce Şikayet Et
    NEWROZ!. Pkk nın newrozu bahane ederek propaganda yapmasına karşıyım ve benim gibi düşünen binlerce milyonlarca kürt evladı var malesef neşeli günün sevincine mutluluğuna gölge düşürüyolar newroz un pkk bayramı olduğunu söylemek çirkinliktir....Ve newroz un türk geleneği olduğunu söyleyen kişiler daha düne kadar bir çoğunuz newroz un ne olduğunu dahi bilmezken bugün kalkıpta newroz türklere aittir demeniz tamamen komik komiklikten ziyade zavallılıktır :))
    Cevapla
  • MURAT İNCE 13 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN YAZARA VE BURDA NEWRUZU TÜRK BAYRAMI YAPANLARA GÜLÜYORUM :)))). Yahu Sayın Yazar Maşallah döktürmüş Newruz Bayramı yok Türkler yok Azeriler OrtaAsya falan burdaki Milliyetçi ve Irkçı düşünceye sahip yorumcular hemen zıplamış sahiplenmiş..... Daha düne kadar bu ülkede Bu Bayram PKK ve Kürt kardeşlerimiz kutluyor diye yasaklanmıyormuydu POLİS panzeleri ile söndürülüp kovalamacalar yaşanmıyormuydu şimdide SAYIN Başbakanın KÜRT AÇILIMINDAN sonra bakıyorum daha düne kadar kötü gözle bakılan Bayramı Milliyetçiler ön saflarda Demir döverek kutluyor SADECE SİZLERE GÜLÜYORUM :))
    Cevapla
  • teoman oraloglu 13 yıl önce Şikayet Et
    ateşe tapanların bayramı Nevruz. eyyy müslümanlar ve eyy bende müslümanım diyenler. nevruz ateşe tapanların bayramıdır ve adetidir. yapmayınız. kendinize acıyınız.Yoksa ahirette çok üzülürsünüz. bu bir nasihattir.
    Cevapla
  • tarık tan 13 yıl önce Şikayet Et
    ÖĞRETİLMİŞ YANLIŞLARDAN TARİH ÇIKAR MI?. Batılı ırkçıların tarihlerinden yola çıkarak yanlış üstüne yanlış yapmak tam ırkçı fanatizmin zirve yaptığı yerdir.Hiç bir yere gitmemiş,hiçbir yerden gelmemiş safsatasını, Ortaasyayı görmeden tekrarlamak kolaycılığından çıkarak benim Kazakistanda,Kırgızistanda gördüğüm kürt aşiretlerini görmenizi isterdim.Beyinlerde AYRI ve DİĞER olarak kendinizi konumlandırırsanız varılacak yer bedbahtlıktır.Önyargılarınızı parçalayamam.Çünkü ırkçı fanatizm din mesabesine erişmiş.Sizin dininiz size benim dinim bana..
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat