Evliya Çelebi bir istihbaratçı mıydı?
Evliya Çelebi bir istihbaratçı mıydı?
Yedi sekiz dil bilen, Enderun'da eğitim gören, Padişah tarafından bizzat taltif edilen Evliya Çelebi, sadece gezip görme arzusu ile mi bütün ömrünü yollarda geçirdi acaba?

Yorumlar7

  • Bab-ı esrar 12 yıl önce Şikayet Et
    Sizi kutluyorum Aybike sinan. Açıkçası sizi böyle maddi ve manevi değerlerimizi farklı cepheliriyle ortaya koydukça o yazan ellerinizden öpmemiz gerekiyor. zira ortalık aşk meşk,kadın erkek yazılarıyla politik yazılardan geçilmezken sizin durağa geldiğimiz zaman her zaman bir Aybike sinan klasiği yazıyla mutlaka karşılaşıyoruz. sizi can-ı gönülden kutluyor,sevgilerimi ve hurmetlerimi sunuyorum kardeşim.
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 12 yıl önce Şikayet Et
    ÜNLÜ SEYYAH EVLİYA ÇELEBİ KÜTAHYA'LI AMA KÜTAHYA NEDEN TANIMIYOR. Ünlü seyyyahın dedesine ait türbe Kütahya'nın Zeryan Mahahallesinde, yine Çelebi'nin heykeli Kütahya'ya giriş yolunda, ünlü seyyahın Kütahya'lı olduğunu yazan tabela yine giriş yolunda. Ana nedense Kütahya'da Evliya çelebiyi anlatacak, hatırlatacak ne bir etkinlik, ne bir sergi, ne bir toplantı sempozyum yok. Evliya Çelebi'nin adını bir sokağa, caddeye, okula, hastaneye vermekle bu işin hakkı verilmiş olmuyor. Ünlü seyyahı Bursa, Eskişehir, Afyon, Ankara, İstanbul anlatıyor dünyaya tanıtmaya çalışıyor, dünya Evliya Çelebi yılı ilan ediyor ama üzülerek söylüyorum Kütahya'da bu işi yapması gereken kişi ve kurumlar uyumaya devam ediyor. Lütfen bu işin hakkını verin diyorum.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Hasan Seyre 12 yıl önce Şikayet Et
    Herkes biliyordu ama... Gittiği Afrikadaki yamyam reisler bile. Ama arkasındaki Osmanlının büyüklüğüne saygı duyduklarından, İsteklerini abartmıyorlar ve basit buluyordular. adamlarına emir verip şu adamı bir iki gün gezdirin, yiyin içirin ve yollayın gibi kapı arkası konuşmalarıyla mösyöye şapka çıkartıyorlardı. Burada önemli olan kritik ürünler ve stratejik noktalarla ne kadar yakın temasta olduğudur. mesela Venediğe gidip aynanın yapılışındaki sırrı öğrenebildimi. Gücü sadece fakir ülkelere yeterken, dünya ticaretini ele geçirip Kanuniye kapitulasyonları kabul ettiren gizli Global devlete ne kadar sızabildi.???
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • anton kanton 12 yıl önce Şikayet Et
    hııımmm. olsa olsa hafiye olabilir çok detaylı bilgiler aktarmış.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ahmet Kemal 12 yıl önce Şikayet Et
    evliya çelebi mübarek bir insandır... metodu, yöntemi, çalışması, olayları aktarması ve diliyle evliya çelebi müthiş bir insandır. meşhur bir seyyahdır.. bizim çakma tarihçilerin burun kıvırdığı, erzurumda damdam dama atalayn kedi ile öğretmenlerimizin yıllarca dalga geçtiği.. kıymetini değerini bilmediğimiz hatta mezarı nerdedir bilmediğimiz kıymetlimizdir bizim...ahmak batılıların jurnalci cizvitlerine benzetmeyin..evliya, evliya gibi adamdır...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • mesut çakıroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    Evliya Çelebi yılı. ilan edildi ama dişe dokunur ben bir çslışma duymadım görmedim ,Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN bir eseri dışında daha üzücü olan 10 ciltlik orignal eserin 9.cildi eksiktir ve yıllar sonra eli yüzü düzgün tek günümüz Türkçe si ile yazılan Seyehatname Yapı Kredi yayınlarından çıkmıştır.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Şeddee 12 yıl önce Şikayet Et
    Ümraniye Belediyesi Hatırladı.... Ümraniye Belediyesi geleneksel hikaye, resim, şiir yarışmasını Evliya Çelebi hatırasına temayı "yol ve seyahat" olarak belirledi. Harika eserler ortaya çıktı. Özellikle "Şedde ve Seyyah" isimli hikâyeyi ben çok beğendim.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat