Yozgat

Sanatla süslenen ilçe

11:30 15 Eylül 2015
Sanatla süslenen ilçe

ÖZCAN GÜNEY - Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde, işsizlere meslek edindirmek için açılan "Plastik Sanatlar Kursu"nu başarıyla tamamladıktan sonra belediye bünyesinde istihdam edilen kursiyerler, ortaya çıkardıkları eserlerle ilçenin park, bahçe ve duvarlarını süslüyor.

Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydıncık Halk Eğitim Merkezince İŞKUR İl Müdürlüğü ile ortaklaşa hazırlanan proje kapsamında açılan "Plastik Sanatlar Kursu"nda 12 gencin heykeltıraş Erol Güren'den eğitim aldığını söyledi.

Kursiyerlere sanatsal tasarım uygulama, plastik kalıpçılık, sanatsal formları döküm ve üç boyutlu şekillendirme eğitimi verildiğini dile getiren Koçak, kursun ardından heykeltıraş Güren ve kursiyerlerin İŞKUR desteğiyle belediye bünyesinde açılan atölyede istihdam edildiğini belirtti.

Koçak, kursiyerlerin hediyelik eşya, park bahçe peyzaj mimarisi, otomotiv ve mobilya sanayi gibi alanlarda modelleme, kalıp ve döküm uygulamaları ile  tasarım gücünü geliştirerek görsel sanat alanının birçok dalında çalışmalar yaparak hizmet verebildiklerini söyledi.

Belediye olarak farklı bir konseptle çalışmaya başladıklarını vurgulayan Koçak, şunları söyledi:

''Belediyemiz bünyesinde bir heykeltıraş istihdam ederek, şehrimizi kendimiz dizayn edelim, parklarımızı, bahçelerimizi, duvarlarımızı, rölyeflerimizi burada üretelim istedik. Atölyemizde banklarımızın kalıplarını alarak beton şeklinde döküyoruz. Bunlar fiberden de polyesterden de oluyor. Sütunlarımızı parklarımıza farklı bir dizayn vermek için yapıyoruz. Hititler, Frigler, Bizanslılar, Osmanlılar dönemlerinin izleri var buralarda. Bu anlamda o dönemleri de ifade eden rölyeflerle ilçemizi geçmişe doğru yolculuk yaptırmak istedik. İlk örneğini de burada bulunan Bağrı Bütün Parkı'nı dizayn ederek gerçekleştirdik."

Belediye bünyesindeki atölyede kurstan başarıyla mezun olan 10 işsiz gencin istihdam edildiğini belirten Koçak, atölyede kalıpların dökülerek farklı figürlerin yapıldığını, beton döküm yapan elemanların da bulunduğunu, ortaya çıkan eserleri boyayarak, renklendiren bir başka ekibin de görev yaptığını ifade etti.

Koçak, sadece ilçede değil, çevre belediyeler ile köylerden de çeşme, şadırvan gibi değişik eserlerin yapımına yönelik taleplerin geldiğini, bunların da karşılandığını sözlerine ekledi.

- "Kalıcı bir işe sahip olduk"

Kursiyerlerden Erkan İnceyılmaz da belediye bünyesinde çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"İŞKUR destekli açılan Plastik Sanatlar Kursu ile heykeltıraş Erol Gürgen sayesinde silikon kalıpçılık, fiber kalıpçılık ve döküm işini öğrenerek hediyelik eşya ve park bahçe peyzajında kullanılan ürünlerin üretimini öğrendik. Duvar, çeşme, inşaat, park, bahçelerde estetik kaygıyı ön plana çıkartarak dekoratif ürünler yaptığımızda talebin öne geçtiğini gördük. Çevre il ve ilçelerden siparişin artmasıyla bizler de sigortalı kalıcı bir işe sahip olduk. Belediyemize, İŞKUR İl Müdürlüğüne alakalarından dolayı teşekkür ederiz."

Mehmet Çetin de kursa başlamadan önce bir yerde çalışmadığını, geçimini zor sağladığını dile getirdi. Kurs sayesinde artık bir mesleğinin olduğunu anlatan Çetin, "Aydıncık ilçemizde figüratif motiflerle ürettiğimiz fiber kalıp modellerimiz şehir süslemeciliğinde kullanılmaya başlandı. Talep artığında kursumuzun basit kurstan ibaret olmadığını anladık. Kısa zamanda, hocamız Erol Gürgen sayesinde birer usta olduk. Çevre ilçelerden gelen talepler bu işin devamlılığını gösteriyordu. Bu doğrultuda belediyemizin bünyesinde açılan şirkette istihdam edilerek, sürekli bir iş sahibi olduk" diye konuştu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.