Yozgat

Restore edilen tarihi konaklarda kent kültürü yaşatılıyor

11:09 12 Aralık 2015
Restore edilen tarihi konaklarda kent kültürü yaşatılıyor

ÖZCAN GÜNEY - Yozgat Belediyesi tarafından restore ettirilen tarihi konak ve evler, müze, butik otel, lokanta, kafeterya, kültür sanat merkezi olarak kent kültürünün yaşatılmasına katkı sağlıyor.

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin tarih ve kültürünü yaşatmak için büyük çaba sarf ettiklerini, tarihi konak ve evleri restore ettirerek bu amaçla vatandaşın hizmetine sunduklarını belirtti.

Tarih ve kültürün son derece önemli olduğunu dile getiren Arslan, "Sadece bizler için değil şehir hayatı için de şehrin tarihi, kültürü, hafızası son derece önemli. Son yıllarda ülkemizin genelinde olduğu gibi Yozgat da çarpık yapılaşmanın esiri oldu. Bu yapılırken de tarihimiz ve kültürümüzle ilgili bazı güzellikler göz ardı edildi, görmezden gelindi" dedi.

Yozgat'ın tarihi ve kültürünü yaşatmak ve şehre kent kimliği oluşturmak için çalıştıklarını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Şehrimizde sayısı azalan tarihi konaklarımıza sahip çıkıyoruz. Bazı tarihi konakları kamulaştırarak belediyenin mülkü haline getirdik. Bu konakların restorasyon işi uzun süren bir prosedür gerektiriyor. Yozgat'ta da kıyıda köşede kalmış eski konaklarımız ve tarihi özelliği olan evlerimiz var. Yozgat Belediyesi olarak yaklaşık 1,5 yıldır, benim göreve geldiğim dönemle birlikte tarihimizi ve kültürümüzü ortaya çıkarmaya yönelik olarak çok ciddi çalışmalar yaptık. Bunların başında da bu tarihi konaklar ve evler geliyor. Şu anda 8 konak üzerinde çalışmamız devam ediyor. Bunların ikisinin restorasyonu devam ediyor, üçünün restorasyonuna başlayacağız. Üç konak da kültürel faaliyetlerde kullanılır durumda."

Arslan, belediye olarak, amaçlarının tarihi konakların, yoğunlukta bulunduğu bölgeleri ortaya çıkartarak, bunları iç ve dış turizmin hizmetine sunmak olduğunu vurguladı.

Restore edilen konakların her birinin başka fonksiyonlar yükleneceğinin altını çizen Arslan, "Bu konaklarımızı lokanta, kafeterya, butik otel, kültür sanat merkezi olarak değerlendireceğiz. Kadınlarımız ve gençlerimize yönelik kurs merkezi olarak kullanmak istediğimiz konaklar var. Konaklarımız sadece müzelik olmayacak. İçinde hayatın akmaya devam ettiği, yaşayan ve canlı konaklar olacak. Neticede Yozgat’ın çok güzel geçmiş bir kültürü var. Geçmişten geleceğe taşınacak çok güzel bir kültürü var. Bunu ortaya çıkartırsak bizler de turizmde ciddi manada isim yapmış bölgelere rakip oluruz" ifadelerini kullandı.

- Konaklardan birisi basın müzesi olacak

Gazeteci-yazar Taha Akyol'un ailesinin uzun yıllar yaşadığı konaklardan Kayyumzade Konağı'nı restore ettirerek basın müzesine dönüştüreceklerini anlatan Arslan, 257 metrekarelik bahçeli konakta baskı makine ve malzemeleri, daktilo, fotoğraf makineleri, Yozgat basınına dair eski belge, doküman, kitap, yerel gazete koleksiyonları ve nostaljik basın objelerinin yer alacağını kaydetti.

Kayyumzade Konağı'nın restorasyonunun birkaç ay içinde tamamlanmasını hedeflediklerini belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Bu konağı Yozgat Belediyesi Basın Müzesi olarak açmak istiyoruz. Çünkü Yozgat'ın geçmişte basın alanında da çok değerli isimleri var. Bunları da hatırlatmanın gereği olarak, Yozgat'ın Agah Efendi'den bu tarafa olan basınla ilgili geçmişini de bu basın müzesinde sergilemiş olacağız. Osmanlı'nın ilk gazetecisi Agah Efendi'nin ve günümüzde de ünlü gazetecilerin baba ocağı olan Yozgat'ta basın müzesi oluşturmak, anlamlı bir proje. Bu amaçla basın müzesini kurarak Yozgat'ta basınımızın geçmişten bugüne özgün özelliklerini ebedileştirmek istiyoruz. Yozgat Belediyesi Basın Müzesi, tamamlandığında kent merkezi ve ilçelerdeki tüm meslektaşlarımızın istifadesine sunulacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.