Madencilerin zorlu koşullarını 20 yıldır fotoğraflıyor
GÖKHAN YILMAZ - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü Asma Dilaver İşletmesinde maden teknikerliği yapan Alaaddin Kara, yerin metrelerce altında çektiği binlere fotoğrafla madencilerin zorlu çalışma koşullarını yansıtıyor.
Madencilerin "mutlak karanlık" olarak nitelendirdikleri dehlizlerde çıkarttıkları kömürün yer üstüne yolculuğu ve galerilerdeki zorlu mesaileri fotoğraf karelerinde ölümsüzleşiyor.
TTK'da 31 yıldır çalışan Kara, kimi zaman mesaisinde bazen de özel olarak girdiği galerilerde çektiği yaklaşık 3 bini makaralı, 40 bini de dijital fotoğrafla yeraltına ışık tutuyor.
Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madencilerin zorlu çalışma koşullarını 20 yıldır fotoğrafladığını söyledi. Madencilerin her anına tanıklık etmekten gurur duyduğunu anlatan Kara, başarılı çalışmalar ortaya koymak için çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini söyledi.
Amacının yeraltı ile yer üstündeki farkı fotoğraflarla göstermek olduğunu dile getiren Kara, fotoğraflarda tek bir tema üzerinde durduğunu aktararak, şunları söyledi:
“Madenlerde insan faktörü üzerinde çalışıyorum. Maden ocaklarında acımasız bir yaşam var. Yer üstünde yaşayan insanların madende çalışan insanlara bakış açısı çok farklı. Sanki başka bir dünyanın insanları. Yeraltı dünyasındaki madencilerin çalışma ortamını ve ruh halini, yer üstünde insanlara iletmek için fotoğrafın bir aracı olduğunu düşünüyorum. Bunu kullanma gayreti içerisindeyim. İnsan portrelerinden ziyade oradaki çalışma şartlarını öne çıkarmak istiyorum. Madenci portrelerini yer üstünde de çekebilirsiniz. Ben ise işçi ve çalışma şartlarının zorluklarını belgelemek düşüncesindeydim."
- "Acılara da tanıklık ettim"
Kara, fotoğrafladığı madenci arkadaşlarının iş kazalarında hayatını kaybettiği acı olaylara da tanıklık ettiğini, bu durumun kendisini çok üzdüğünü anlattı.
Madenciliğin gelişim sürecinin de fotoğraf karelerine yansıdığını vurgulayan Kara, şunları ifade etti:
"Fotoğraf çekmeye başladığım ilk yıllarda çalışma şartları yer altında çok kötüydü. Kendim de o şartları yaşadığım için iyi biliyorum. Maden ocağındaki teknolojik gelişmenin nereden nereye geldiğini açık bir şekilde fotoğraflarla gösterebiliyorsun. Eskiden ocaklarda vagonları katırlar çekiyordu ama şimdi akülü motorlar var. Malzemeler elle taşınıyordu, şimdiyse basınçlı hava sistemiyle beraber kilometreler boyunca taşınabiliyorlar. Bu değişimler ister istemez fotoğraf karelerine de yansımak zorunda. Bu bakımdan teknolojik gelişmeleri fotoğraf karelerinde görmek mümkün."
Kara, madenciliğin kentte babadan oğluna geçen bir meslek olduğunu dile getirerek, "Madende 20 yıl önce babasını görüntülediğim bir işçinin fotoğrafını çektiğim de oluyor. Bazı zamanlar baba ve oğlu ocakta aynı kareye yansıyor" dedi.
YORUMLAR